Kortrijk gaat experimenteren met nieuwe projecten die de contouren van de stad en regio van de toekomst uittekenen. Het platform DURF2030 wil zoveel mogelijk mensen stimuleren om ideeën te bedenken en uit te voeren. Bedoeling is om de komende 10 jaar maar liefst 2.030 projecten te realiseren. 2030 moet het hoogtepunt worden; dat is het jaar waarin Kortrijk Culturele Hoofdstad van Europa wil zijn. Iedereen kan meedoen: inwoners, ondernemers, jongeren, organisaties, (hoge)scholen, kunstenaars, verbinders en veranderaars met een creatieve mindset.
"Dit is een project van iedereen; iets wat we samen doen. Daarom vinden we het belangrijk om eerst een draagvlak te creëren bij de inwoners van Kortrijk en de bredere regio. Precies daar zetten we met DURF2030 op in. We zoeken heel concrete projecten die van onderuit komen. Want we willen inwoners vooral zélf laten experimenteren."
- Axel Ronse, schepen van cultuur
Iedereen mag met een voorstel komen: organisaties maar ook inwoners, jongeren, buurtwerkers, amateurkunstenaars, professionelen… Katrien Voet, Gangmaker Culturele Hoofdstad, legt uit: “Alles kan. Het enige criterium is dat je met je project iets teruggeeft aan je straat, buurt of stad en dat je kunst en creativiteit gebruikt om een maatschappelijke uitdaging aan te pakken.” Momenteel zijn al een hele reeks organisaties betrokken bij DURF2030: Ajko, Designregio Kortrijk, Howest, Kunstencentrum BUDA, NEXT Festival, Quindo, Schouwburg Kortrijk, Stad Kortrijk, Streekfonds West-Vlaanderen, Vives en Vormingplus. "Maar de bedoeling is dat het platform blijft uitbreiden. Wie interesse heeft, is zeer welkom."
Eerste idee wordt al uitgevoerd
Vóór de officiële lancering al klopte Lieselotte Lapere aan bij Stad Kortrijk. “Ik had een idee om offline nieuwe mensen te leren kennen, want spontane ontmoetingen zijn steeds zeldzamer”, vertelt ze. “Ik werd doorverwezen naar DURF2030. Samen met het team ging ik aan de slag en kreeg mijn project vorm.” Intussen is Lieselotte gestart met het ontwikkelen van de toolkit ‘Zoeme?’. Wie op zoek is naar liefde, vriendschap of gewoon een babbel, zal dat kunnen aangeven met een button of een raamposter. Een heel concreet project dus, waarbij Lieselotte haar eigen creativiteit ten dienste stelt om verbinding tussen mensen te stimuleren. Precies het soort concept waarnaar DURF2030 op zoek is.
DURF2030 zal alle projecten thematisch bundelen. De eerste oproep gaat op zoek naar ideeën rond eenzaamheid, een uitdaging in tijden van corona. “Maar ook als je een idee hebt dat daar niet meteen bij aansluit, mag je dat gerust met het DURF2030-team delen”, verduidelijkt Katrien. “Wie met een idee of concreet voorstel zit, kan terecht op de site www.durf2030.eu, of kan zodra het weer mag binnenspringen in Café BK6. Broelkaai 6 is de uitvalbasis van DURF2030. Het is een open huis waar je meer te weten komt over de lopende projecten of waar je gewoon een koffie kan komen drinken.
Wie is DURF2030?
Diverse organisaties en individuen uit verschillende sectoren bundelen de krachten. Doe jij ook mee? Neem contact op via hello@durf2030.eu
Vzw AjKo stelt zich tot doel de persoonlijke en maatschappelijke inclusie, emancipatie én participatie van alle kinderen en jongeren te bevorderen, met specifieke aandacht voor de meest kwetsbare. Dit wil het doen door het organiseren van dagelijkse activiteiten, de brugfunctie vervullen tussen jeugd en haar omgeving en het opkomen voor de belangen van kinderen en jongeren in de hele maatschappelijke context. Vzw AjKo zal als stimulator en regisseur bijdragen tot het versterken van het Kortrijks jeugdwelzijnswerk.”
Cultuurcentrum Kortrijk realiseert een diversiteit aan kunst en cultuur, met oog op: passie en creativiteit, amusement en ontspanning, empathie en reflectie, ontmoeting en stimuleert zo een sociale en duurzame ontwikkeling van de samenleving in onze stad en regio. Cultuur als middel om de wereld anders te verbeelden, als cruciaal onderdeel om grote en kleine uitdagingen in de maatschappij aan te pakken.
Designregio Kortrijk is het platform voor creativiteit, innovatie en ondernemerschap van de regio Kortrijk. Designregio Kortrijk wil talenten in deze door UNESCO erkende creatieve designregio samenbrengen om samen een betere toekomst te verbeelden, ontwerpen en maken. Als samenwerkingsverband met Stad Kortrijk, Howest, Intercommunale Leiedal, Voka West-Vlaanderen en Biënnale Interieur organiseren ze projecten die creativiteit, innovatie en ondernemerschap stimuleren, inspireren met goede praktijken en connecteren een netwerk van bedrijven, ontwerpers, onderwijs en publieke ruimte.
Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen is een atypische, creatieve, innovatieve en ondernemende hogeschool. We bieden een breed portfolio aan van 24 bacheloropleidingen en 12 graduaatstopleidingen, verspreid over onze campussen in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde.
Kunstencentrum BUDA is een werkplek, een presentatieplatform en een filmhuis. Kunstencentrum BUDA schept een artistieke context waarin het verlangen van de kunstenaar om te creëren centraal staat. Daarvoor bouwt kunstencentrum BUDA het stadsdeel Buda mee uit tot een vruchtbare plek voor kunstenaars en tot een kruispunt voor creatieve, ondernemende personen/organisaties en een divers publiek.
Sinds 2008 verwelkomt NEXT elk jaar in november 14.000 toeschouwers voor 35 internationale theater- en dansproducties van zowel jonge makers als topartiesten. De voorstellingen worden getoond in zo’n 25 theaters in 20 Franse en Belgische steden. Het festival zet o.a. in op de (co)productie van toonaangevend podiumwerk, op participatieve projecten en op publieksmobiliteit tussen de festivalsteden.
Quindo is het Kortrijkse medialab met een avontuurlijke jongerenradio. Vanuit een state-of-the art-studio en professioneel uitgeruste redactie maken jongeren straffe radio en media voor jongeren van 16 tot 30 jaar.
DURF2030 staat in nauw contact met verschillende teams van Stad Kortrijk waaronder de wijkteams, gebiedswerkers, programmaregisseurs,…
Het Streekfonds West-Vlaanderen verbindt en versterkt lokale schenkers en lokale verenigingen die zich inzetten voor de gemeenschap en bijdragen aan het algemeen belang. Door ideeën, mensen en middelen samen te brengen willen we werk maken van een betere samenleving voor iedereen. Initiatieven die de kansen bevorderen van (maatschappelijk kwetsbare) kinderen en jongeren krijgen hierbij extra aandacht.
Hogeschool VIVES, dat zijn innovatieve campussen in vijf studentensteden met 1.300 gemotiveerde personeelsleden, 2.000 professionele stagebedrijven en -instellingen, 15.000 toffe medestudenten, 14 studentenclubs en 1.300 expert-gastsprekers uit het werkveld. Maar VIVES is zoveel meer: zes expertisecentra ondersteunen organisaties met onderzoeksprojecten, meer dan 1.000 bachelorproeven worden elk jaar uitgewerkt in samenwerking het werkveld en jaarlijks realiseren we meer dan vijf miljoen omzet in innovatieve en maatschappelijke dienstverlening. VIVES is er voor jou!
Vanuit de bezorgdheden en toekomstdromen die leven in de regio organiseert Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen socio-culturele activiteiten en stimuleert het gemeenschapsvorming. De organisatie strijkt neer in de regio om er projecten en vorming op te zetten. Vormingplus ijvert voor een democratische samenleving die solidair, zorg- en duurzaam is, voor een inclusieve maatschappij waar ook de stem van sociaal kwetsbaren luid wordt gehoord.