Over Kortrijk2030
Kortrijk is een urban village, groot genoeg voor ambitie en klein genoeg voor gezelligheid. Een creatieve stad, met ondernemers, ‘harde werkers’, echte doeners … Een stad die zijn kracht haalt uit zijn roemrijke verleden, maar ook en vooral kracht zoekt en vindt in de vele verenigingen, bedrijven en niet in het minst de vele gemotiveerde inwoners. De rijke culturele gemeenschap wordt gekenmerkt door een bijzondere diversiteit. Van de prille, getalenteerde liefhebber tot professionele kunstenorganisaties die excelleren in België en vaak zelfs in de hele Europese Unie of op het wereldtoneel.
Wij samen, wij zijn Kortrijk en we kijken vooruit. We willen bouwen aan het Kortrijk van de toekomst, een stad die met uitdagingen wordt geconfronteerd en deze met de kracht van cultuur wil aanpakken. We durven oplossingen zoeken die niet zomaar voor de hand liggen. We willen een inspiratiebron zijn voor andere Europese steden. Een hele uitdaging die we met volle moed aangaan …
Het gekozen traject staat bol van de mogelijkheden om niet alleen een schitterend jaar 2030 te ambiëren, maar ook de weg daarnaartoe waanzinnig interessant te maken.
Culturele Hoofdstad van Europa … geen schoonheidswedstrijd
Culturele Hoofdstad van Europa worden is geen schoonheidswedstrijd meer, merkten de collega’s van Kaunas2022 op. Maar wat is het dan wel?
Kortrijk wil een breed gedragen verhaal schrijven, zichzelf heruitvinden en de maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Vanuit verschillende cultuurinitiatieven gaan we op zoek naar oplossingen, steeds met als overkoepelende doelstelling om Kortrijk ‘beter’ te maken. Culturele Hoofdstad worden zou daarbij een unieke hefboom zijn voor Kortrijk en de regio.
In 2020 werd DURF2030 opgezet met als doel een community van durvers op te bouwen die samen inzetten op culturele en artistieke experimenten. Benieuwd naar wat die durvers al realiseerden? Kijk zeker even verder op www.durf2030.eu
Begin 2023 werd Tom Hillewaere aangesteld als projectleider voor Kortrijk Culturele Hoofdstad. Tweewekelijks komt een kernteam samen om de kandidatuur op te volgen en verder uit te werken. Het kernteam bestaat naast Tom en Jolle uit Ruth Deseyn (directeur vrije tijd), Stijn Van Dierdonck (cultuurbeleidscoördinator), Gauthier Renard (coördinatie citymarketing en toerisme), Purdey Van Heghe (subsidieadviseur), Marnix Theys (coördinator Zuid-West), Gaël Houpline (projectmedewerker).
Naast deze kernvergadering zijn er maandelijks communicatiemeetings en verder ook interne en externe klankbordgroepen.
Trots te durven!
De uiteindelijke oproep naar kandidaten komt er wellicht in het najaar van 2023. Op dat moment zal België bekendmaken wat de exacte timing is voor het volledige traject en om het bidbook in te dienen. Mogelijke latere fases worden dan concreet.
In het voorjaar van 2024 willen we, samen met jullie, onze kandidatuur bekendmaken én onderschrijven.
Europese Culturele Hoofdstad
De Europese Commissie kiest sinds 1985 Europese Culturele Hoofdsteden. Na Antwerpen (1993), Brussel (2000), Brugge (2002) en Mons (2015) is België in 2030 opnieuw aan de beurt. Samen met een Cypriotische stad en een stad die nog niet tot de Europese Unie behoort, zal een Belgische stad een heel jaar lang de titel ‘Europese Culturele Hoofdstad’ mogen voeren.
De drijfveren voor het aanduiden van Europese Culturele hoofdsteden zijn:
- De rijkdom en diversiteit van culturen in Europa benadrukken,
- Gedeelde Europese culturele kenmerken vieren,
- Het gevoel vergroten dat de Europese burgers deel uitmaken van een gemeenschappelijke culturele ruimte,
- Via cultuur steden verder ontwikkelen.
Daarnaast is de Europese Commissie ervan overtuigd dat het behalen en realiseren van een project als Culturele Hoofdstad een schitterende opportuniteit is om …
- Steden te regenereren,
- Het internationale profiel van steden te vergroten,
- Het imago van steden te versterken naar hun eigen inwoners,
- De cultuur van een stad nieuw leven in te blazen,
- Toerisme te stimuleren.
In 2024 telt Europa 3 Culturele Hoofdsteden. Deze 3 steden zullen mogelijk niet direct een belletje doen rinkelen, maar neem zeker eens een kijkje op hun website en ontdek hoe zij hun Europese titel uitdragen. Wie weet word ook jij geïnspireerd om één van deze steden op je bucketlist te plaatsen en een bezoekje te brengen in 2024 …
Benieuwd naar meer?
Neem dan zeker een kijkje op de site van de Europese Commissie voor Cultuur en Creativiteit:
Over Kortrijk
Kortrijk is een bruisende West-Vlaamse centrumstad met zeven al even levendige deelgemeenten. De stad telt 78.000 inwoners.
Door het hart van de stad loopt de Leie. Die Golden River was ooit belangrijk voor de vlasnijverheid, maar vormt nu vooral een pittoresk plaatje. Aan de verlaagde Leieboorden, de Broeltorens of aan Buda Beach is het heerlijk vertoeven. Kortrijk ademt geschiedenis. Denk maar aan de Guldensporenslag in 1302. Het Begijnhof en het Belfort herbergen tal van verhalen en behoren zelfs tot het UNESCO werelderfgoed. Maar Kortrijk is vandaag veel meer dan een historische stad. Historisch erfgoed gaat hand in hand met moderne architectuur. De stad barst van creatieve buurten met unieke landmarks die laten zien waarom Kortrijk sinds 2017 deel uitmaakt van het UNESCO Creative Cities Network.
Kortrijk is een stad waar iedereen meetelt. Het stadsbestuur heeft ondertussen een grote traditie in burgerparticipatie opgebouwd. Kortrijk pioniert bovendien op vlak van snelle en slimme dienstverlening en is de stad van innovatief en creatief ondernemerschap. Designers, modekenners, chef-koks, tenoren uit de muziekwereld,… Ze kijken allemaal vol bewondering naar de manier waarop Kortrijk zich ontdaan heeft van het imago van provinciestad.
Kortom, Kortrijk heeft de allures van een grootstad met de gezelligheid van een dorp. Behapbaar maar verrassend zonder eentonig te worden. Ontdek meer op www.kortrijk.be en www.visitkortrijk.be